önfejlesztés, gazdaság, pénzügy, Pszichológia

Ősember a pénztárcámban (Dr. Tóth András)

„Fájdalmamra” ez is egy el KELL olvasni könyv volt. (Amúgy egyre jobban kezdek megbarátkozni az „ezt el kell olvasnod” ajánlásokkal.)  Nem egy vaskos kötet, pusztán 120 oldal körül mozog, és olvasmányos is. Igazából még csak negatívat sem tudok mondani róla. A fülszövege viszont találó, én is ezzel tudnám a legjobban bemutatni a könyvet:

Vannak veszélyes könyvek. Ha elolvassa az ember, akkor utána már sosem tehet úgy, mintha nem olvasta volna.

Ezzel teljes mértékben egyet tudok érteni. Maga a kötet arról szól, miért is nem tudnak az emberek meggazdagodni, holott minden erőforrás a rendelkezésükre áll hozzá. A válasz a bennünk lakó ősember.  Az író – aki maga sikeres pénzügyi tanácsadó sok éves tapasztalatokkal – fejti ki ezt a jelenséget bővebben, és rengeteg ötletet és megoldást kínál arra a problémára, hogy miért folyik ki a kezeink közül a pénz. Sok-sok dolog van az életemben, amit meg szeretnék valósítani, viszont sosem volt rá elég pénzem. Rossz a beosztási stratégiám.

A kötet nem a megoldást adja a kezembe, inkább egy elindulási pontot, egy felismerést, hogy hol kellene változtatni, mit lehetne másképpen csinálni. Persze a tippek és trükkök csak akkor lehetnek működőképesek, ha elszántan tartjuk magunkat az elhatározáshoz: meggazdagszom.

A szerző viccesen mutatja be, mit is tenne a bennünk élő ősember a pénzzel, és hogy – bár sokszor ezt nem vesszük észre – miket sugdos a fülünkbe, amikor nem tudatosan tervezünk. Rövid, tanulságos, humorral átszőtt történetek tarkítják az érthető statisztikai levezetéseket, és bár nem a közelmúltban adták ki, mégis abszolút használható, már csak azért is, mert inkább pszichológiai hátteret és szokásokat mutat be, mint érthetetlen pénzügyi kimutatásokat és grafikonokat.

Nekem mindenképpen újraolvasós kötet lesz, és a polcon a helye, hogy mindig fel tudjam lapozni, ha elfelejteném mit kell tenni a kis bennem lakó ősemberrel szemben.

1 című bejegyzés “Ősember a pénztárcámban (Dr. Tóth András)” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s