Könyvmoly napló

Új kaland, új ismerősök

Hetekkel ezelőtt akadtam rá az eseményre és nagyon megörültem neki. Alig akartam elhinni hogy csak úgy szembejött velem egy ilyen lehetőség. Találtam egy könyvklubos eseményt, a győri Rómer Ház szervezésében. Jártam már korábban is az általuk szervezett programokon, ám eddig nem is gondoltam volna hogy könyvklubjuk is van. Főleg hogy én a második “évad” első foglalkozásának kiírását fedeztem fel. Kicsit csalódott voltam, persze magamra, hogy nem jártam nyitottabb szemmel. Viszont természetesen azonnal ment a jelentkezési e-mail, hogy még beférjek a foglalkozásra. Pár nappal később kaptam is választ, hogy fel vagyok írva, várnak szeretettel. Persze örültem mint majom a farkának.

Aztán ma el is mentem este. Hűha, nagyon izgultam. Nem vagyok az fajta aki egyedül közösségi eseményeket látogat, csakhogy a környezetemben egyedül én vagyok ennyire könyvomán, meg hajtott a kíváncsiság milyen is lehet olyan emberekkel eszmét cserélni akik szintén szeretik a jó olvasnivalókat. Így hát belevágtam egy új kalandba amikor megérkeztem a helyszínre. Felszerelkeztem egy nagy pohár limonádéval és lementem a pincehelyiségbe ahol az egészet megrendezték. A díszleten egyből megakadt a szemem, imádtam. Felfűzött könyvlapok lógtak kifeszítve két fal között, könyves képek keretben az asztal közepén, nagyon hangulatos volt. Hét órakor aztán mindenki elkezdett szállingózni és szépen körbeültük az asztalt. Mint utólag láttam, telt házas klubestet tartottunk. Szuper. Voltunk vagy húszan azt hiszem, de nem számoltam meg igazság szerint. Sok jó ember egy rakáson.

Az egész könyvklubos összejövetelt Mosonyi Melindának köszönhettük, aki levezényelte az estét, köszöntötte a néhány újonnan érkezettet (köztük engem is),  ismertette az általános szabályokat és végig nagyon aranyos és segítőkész volt. A mai könyvek amikről aztán beszélgettünk:

George Orwell: Állatfarm

Gary Chapmann: Az 5 szeretetnyelv – Egymásra hangolva

Határ Győző: Éjszaka minden megnő

 

Nagyon-nagyon tanulságos volt az a pár óra amit eltölthettem ezek között az emberek között. Ahányan voltunk, annyi féle volt a véleményünk. Sorban mindenki elmondta a benyomásait, véleményét az adott művekről. Néha egyet értettünk, máskor különböztek a nézeteink, ennek ellenére mindenki jól érezte magát, és senki sem sértődött meg ha a másik nem azt az álláspontot képviselte, hanem tanultunk egymás véleménynyilvánításaiból. Személy szerint nagyon tetszett amikor Orwell kapcsán kicsit belemerültünk a politikába, vagy a világtörténelembe, vagy amikor az 5 szeretetnyelvről beszélgettünk, és szóba hoztuk a pszichológiát vagy szociológiát. Érdekes eszmecserék alakultak ki azután is, hogy már nem a kiadott olvasmányokról csevegtünk, hanem mindenki kérdezett vagy ajánlott egy általa érdekesnek vélt kötetről vagy íróról. Nagyon sokáig el lehet beszélgetni ebben a témában, csak sajnos véges volt az időnk, így amikor a foglalkozás a végéhez közeledett kihúztuk egy kalapból az egy hónap múlva esedékes találkozóra szóló könyveket. (Ezekről majd legközelebb ejtek szót). Aztán mindenki szépen lassan elköszönt és véget ért ez a csodás pár órás kikapcsolódás.

 

Összességében szuperül éreztem magam. Nagyon hamar elmúlt a kezdeti izgalmam is amikor láttam hogy mindenki milyen közvetlen és érdeklődő a másik irányában, hogy olyan emberek között lehetek akik ugyanannak a hobbinak hódolnak mint én, és hogy mennyi minden újat megtanulhatok pár óra alatt. Bármelyik könyvmolynak szeretettel ajánlom, jöjjön el és beszélgessen velünk hangulatos környezetben, sok-sok szuper ember társaságában. A következő könyvklub nap október 25-re esik. Tuti hogy megyek. Klassz élmény.

RómerKönyvklub