Könyvmoly napló

Változik a világ

Szemembe ötlött egy nagyon érdekes cikk ami arról szól hogyan hat az olvasási készségekre a modern világ és a rengeteg “gyors” cikk. Érdemes elolvasni.

 

https://qubit.hu/2018/08/29/mar-nem-ugy-olvasunk-mint-regen-es-ez-az-ember-elhulyulesehez-vezet

 

Sok igazságalapját érzem. Bár én még “régimódi” vagyok könyvolvasási szempontból – csak a rendes, papír alapú, lapozgató, szagolgatható könyvek jöhetnek szóba olvasásra – ennek ellenére tapasztalom bizonyos mértékben ezeket a változásokat.

A rengeteg felületes cikk ami napi szinten özönli el az életünket, ráadásul helyesírási hibák garmadájával, szerintem egyáltalán nem tesz jót. Nem serkenti kellőképpen a gondolkodást, ráadásul lényeges információk maradhatnak ki belőlük. A felületes közlés pedig általában félreértésekhez vezet. Ugyan így a gyorsolvasást sem tartom a legjobb megoldásnak, igaz tényleg vannak olyan szituációk – mint ahogy a cikk is kitér erre – amikor ez a legjobb módszer. Viszont egy regénynél, novellánál vagy bármilyen hosszabb történetnél elengedhetetlen hogy az ember részese legyen a szövegnek. Élje bele magát, mert csak úgy van értelme ha minden apró pillanatát átéljük annak amit olvasunk. Ebben segít a mély olvasás. Reméljük nem lesz igaz, ami a cikkben is áll, hogy talán elhülyülünk ha teszünk azért hogy megmaradjon a mély olvasásra való képességünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s