könyves program, könyvmolyok egymás közt

Könyvmolyok egymás közt – Állati főszereplők

A héten megtartottuk az idei év második könyvklubját. Most az állatok kerültek a főszerepbe, legyen szó akár kutyáról, macskáról, vadállatokról vagy bármely élőlényről, akinek központi hely jutott egy-egy könyvben. Persze megint nem csak olvasmányok kerültek szóba, mivel többen is büszke állattulajdonosok vagyunk, szó esett saját kis házi kedvenceinkről, szeretett szokásaikról, és aki tudta – mert esetleg házon belül tartja – meg is mutatta kedvencét, vagy egy képet róla.

A könyvek terén úgy gondolom egyszerű dolgunk volt, mert rengeteg olyan könyvcímet tudtunk összeszedni, ahol az állatok állnak a történet középpontjában. Persze ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott kötet csak és kizárólag az állatról szól. Ahogy beszélgettünk sokszor felmerült, egy-egy ilyen írás ugyan úgy szól a környezetről és az emberekről is. Mert az adott állat szemén keresztül jellemrajzot kaphatunk azokról, akikkel útja során találkozik, sőt néha egy történelmi korról, korszakról is.

A könyvek terén első sorban mindenkinek a régi kötelező olvasmányok jutottak eszébe, mint például Fekete István művei (Vuk, Csí, Kele, Lutra) vagy éppen Félix Salten Bambi történetei, esetleg a Lassie hazatér, Moby Dick vagy a Dzsungel könyve. Ám ezek mellett sok-sok új, és régi, ám annál kedvesebb történetet említettünk meg. Néhány ilyen könyvet be is mutatnék. Az összest felsorolni sem tudnám, mert akkor igen hosszúra nyúlna ez a beszámoló.

Hopsz és társa (Felix Salten)

Egy nyuszi első évét meséli el, ez az első sorban gyerekeknek szóló könyv. Kalandjait az erdőben, életének folyását. A kötet gyönyörű természetleíró képekkel dolgozik, ahogy azt Salten a Bambi regényekben is megmutatta.

A táncoló kutya (Susan Wilson)

„Megingathatatlan hűségével, elképesztő megfigyelőképességével és csalhatatlan megérzésétől vezérelve Mack képes arra, hogy összehozza az embereket. Legyen akár Justine partnere, akár egy család életének új szereplője, olyan, mintha ez a kis shetlandi pásztorkutya arra született volna, hogy boldoggá tegye a körülötte lévőket. Mindenkinek szüksége van Mackre. De vajon kihez tartozik ez a táncoló kutya?”

Mindenki macskája, Alfie
(Rachel Wells)

„Hagyd a pszichológust! Fordulj egy állati profihoz. Ismerd meg Alfie-t, a macska-pszichológust.”
Regény egy cica szemszögéből, aki talán sokkal jobban tud segíteni az embereknek, mintha elmennének pszichológushoz.

Emma meg én (Sheila Hocken)

Szomorú, felemelő és tanulságos történet kitartásról, szeretetről, egy vak nőről és egy kutyáról, aki megváltoztatta az elétét. Sheila története megtanít nem feladni a reményt, és arra, hogy a legváratlanabb helyről kaphatjuk a legnagyobb segítséget.

Demény: Most én ugatok
(Magos Judit)

„Demény nem csupán az első kortárs magyar íróvizsla, de egyben a deményista filozófia megalkotója, véleményvezér, gazditréner és békászó bajnok, de töpörtyű-minőségellenőrként is rövid idő alatt komoly elismertségre tett szert. Ráadásul celEB.” Ez a könyv a helyes kutyatartás rejtelmeibe vezet be minket, úgy, hogy egy igazi megmondó eb szájából tudhatjuk meg a frankót.


Ahogy az minden könyvklubon lenni szokott, nem csak egy témát érintettünk, mert amint egy-egy könyvről beszélgettünk, emlékek, élettapasztalatok jutottak eszünkbe, és máris kicsit másfelé terelődött a szóváltás. Így ezen az online találkozón is kicsit elkanyarodtunk a színházi világ, a művészetek felé, vagy éppen tapasztalatot cseréltünk E. L. James trilógiájáról, sőt, kicsit még a mostani egészségügyi helyzetről is sikerült néhány szót váltanunk.

A megszokott témahúzás sem maradt el. Mivel tavalyról már alig maradt téma, így még a könyvklub előtt ötleteket gyűjtöttünk, hogy bővíthessük a repertoárt. Ezen felül pedig most már egy konkrét könyvet is elolvasunk hónapról-hónapra, ezzel is színesítve a tapasztalatokat és a véleménycserét.


A következő alkalommal ez vár ránk

Egy könyv, amit egy klasszikus magyar szerző írt, de még nem olvastunk tőle

Amer tánca (Duncan Shelley)


Ha neked is van kedved egy jót beszélgetni a könyvekről, és érdekel a könyvklub, írj bátran! Várlak téged is szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s