könyves program, könyvklub, könyvmolyok egymás közt

Könyvmolyok egymás közt – Önfejlesztő könyvek

A hét elején sor került az idei első könyvklubos összejövetelre. A szigorításokra való tekintettel még mindig az online térben, de így is nagyon hangulatos két órát töltöttünk együtt a csoporttal, ráadásul – nagy örömömre – bővült a létszám, így még több szemszögből tudtuk kivesézni az aktuális témánkat; önfejlesztő és önsegítő könyvekről beszélgettünk.

Persze nem csak az olvasmányokról folyt a társalgás, hanem arról is, ki mennyire szereti az ilyen stílusú könyveket, vagy, hogy éppen mikor érdemes ezeket forgatni. Megoszlottak a vélemények, ám nem olyan drasztikusan, és több mindenben is egyetértettünk, mint például hogy mennyire nem mindegy, milyen lelkiállapotban veszünk kézbe egy-egy önsegítő vagy önfejlesztő kötetet. Elbeszélgettünk arról is, mi az alapvető különbség az egyes olvasmányok között, hogy a lelki fejlődésünket segíti-e elő vagy inkább olyan könyv, amivel a tudásunkat fejleszthetjük valamilyen területen.

Rengeteg olvasmányélmény és személyes tapasztalat ötlött fel mindenkiben a társalgás során, így sok-sok könyvcímet tudtunk összeszedni a témában. (Ezeket a cikk végén szedtem össze.) Az egyéni élményekből pedig olyan dolgokat szűrtünk le, mint például hogy jobban szeretjük azokat a könyveket, amik nem konkrét megoldást adnak a kezünkbe, hanem csak elindítanak egy gondolkodási folyamatot, és majd saját magunk jöhetünk rá a megoldásra. Hogy ezek a kötetek mások helyzetének megismerésében is jobban segítenek, és – nekem ez volt a legnagyobb felfedezés – megállapításra került az egyik tag által; ezek a könyvek egyfajta sorsközösségeket alakítanak ki, mert ha olvasom, tudom, nem vagyok egyedül a problémával, hiszen nem én vagyok az egyedüli ember, aki olvassa.

A két órás klubest nagyon hamar elrepült, és még annyi minden került szóba, amiről oldalakat lehetne írni, mint például a szeretetnyelvek, vagy a könyveken kívüli „terápiás” célú tevékenységek, és hogy adott esetben egy film, zene vagy csak egy egyszerű regény is mennyit segíthet. Felmerült egy kicsit az irodalomterápia is, hiszen ott is szövegeken keresztül ismerkedhetünk önmagunkkal.

Szerintem még sokáig el tudtunk volna beszélgetni ebben a témában, mert mindenkinek mások a tapasztalatai és más életkorban jár, így elég változatos dolgok foglalkoztatják. Ám minden jónak egyszer vége szakad, de egy hónap múlva újra találkozunk, és akkor más, szintén izgalmas témáról beszélgetünk majd.


Könyvek, amik az önfejlesztés, önsegítés témájában felmerültek a beszélgetés során

Jógás srácok (Michael James Wong)

Angyalműhely (Ördög Nóra, Törköly Erika)

Mindfullness (Corinne Sweet)

Magánytól az összetartozásig (Pál Ferenc)

Miért a rossz lányokat szeretik a férfiak  (Sherry Argov)

Az 5 szeretetnyelv (Gary Chapman)

Zöldlámpa (Matthew McConaughey)

Az ajándék (Edit Eva Eger)

A teljes jogú nő (Anne Dickinson)

Mikor mondjunk nemet és hogyan (Alexander Oakwood)

A női bátorság könyve (Sue Patton Thoele)

Mit keresett Isten a hálószobában? (A. J. Christian)

A nő felemelkedése és tündöklése (Szendi Gábor)

Hozd a legjobb formád (Kurt Tepperwein)

A teljesség felé (Weöres Sándor)

Jungi Tarot (Ivarna Kalinkova)

Kézben tartott idő (Tóth Gábor)

Miért hazudik a férfi, miért sír a nő (Barbara és Allan Pease)

Müller Péter könyvei

Csernus Imre könyvei

Sorsfordító (Fodor Dénes)


Te is szívesen beszélgetnél a könyvekről?
Érdekel egy családias hangulatú könyvklub?
Csatlakozz!

Írj nekem, kérdezz bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s