könyves program, Könyvmoly napló, kortárs, magyar irodalom

Győri Könyvszalon 2019

Már 19. éve rendezik meg Győrben ezt a könyvmolyokat megmozgató eseményt. Nagyon régóta érdekelt, hogy pontosan milyen rendezvény is ez valójában, ám – és itt kibukik, hogy talán nem is vagyok akkora könyvmoly (DE az vagyok!) – tavalyig még nem nagyon néztem meg közelebbről.  Talán egyszer, még középiskolás koromban bekukucskáltam a színház aulájába, viszont nem jártam körbe, nem néztem utána a programoknak. Mai napig bánom. Aztán tavaly már ügyesebb voltam, lecsekkoltam egy programfüzetet.

A komolyabb érdeklődés idén ért el, mert 2018-ban is csak könyvet venni mentem. Most viszont tüzetesen megvizsgáltam a műsortervet, és jól látható jelölésekkel láttam el a magam számára, valamint konkrét tervet írtam, melyik az az előadás és könyvbemutató, amit mindenképpen látni akarok. A három nap alatt sok olyan volt, amit beterveztem, kevesebb, amire el is jutottam, viszont jó hangulattal, mosollyal, elégedetten, valamint könyvekkel a kezemben távoztam mindig a helyszínről.

Így nézett ki nekem a Könyvszalon;

Rengeteg jobbnál jobb előadást tartalmazott a programfüzet az idei évre. Ezek közül úgy kb. 10 olyan volt, ami konkrétan érdekelt. Egyéb dolgaim miatt az összesre ugyan nem tudtam elmenni, viszont a kedvenceimre eljutottam. Ilyen volt Sándor Anikó, Tovább az El Caminon könyvének bemutatója, ahol szó esett az írónő utazásairól, élményeiről, hogy milyen csodálatos tapasztalatokat élhetett meg egy ilyen, az embert mentálisan és fizikailag is igénybe vevő hosszú gyalogúton. Láthattunk képeket magáról a túráról, társakról, akik elkísérték, és természetesen könyveinek rövid tartalmáról, legújabb írásáról. Komolyan, olyan csodálattal és tisztelettel beszélt az írónő ezekről az utakról, hogy kedvet kaptam, egyszer talán.

A másik kötet, amiről többet szerettem volna hallani Kiss Judit Ágnes Bűbájos könyve. Az egy órás beszélgetés alatt sok boszorkányos praktikát megtudhattunk, valamint rövid részletet is hallgathattunk a könyvből a szerző előadásában. Libabőrös élmény volt, ahogy a ráolvasásról mesélt a történet főszereplője. Ezt a könyvet az előadás kezdete előtt sikerült beszereznem az egyik standon, így amikor véget ért a bemutató, lehetőségem adódott aláíratni azt. Nagyon boldog voltam, mert már régóta nézegettem a könyvesboltok polcain, és most megkaparintottam, ráadásul aláírt példányom van.

Ez a hétvége számomra az írónők jegyében telt, hiszen csupa olyan bemutatáson jártam, ahol nők mutatták be alkotásaikat. Így volt szerencsém Finy Petrához is, aki a Marlenka című kötettel érkezett Győrbe. Érdekes volt a narcisztikus családban nevelkedő lány történetét megismerni, és minden elismerésem a beszélgetést vezető Mircse Zsuzsinak, mert nagyon találó, és elgondolkodtató kérdéseket tett fel a szerzőnek. Mint blogger, a beszélgetéseket hallgatva szorgosan jegyzeteltem és figyeltem, mint könyvmoly ámultam-bámultam, élveztem a történetmeséléseket, felolvasásokat, a velem egy téma iránt érdeklődők egyöntetű figyelmét a szerzőkre.

A rendezvény zárásaként ritmusos, táncra csábító koncerten volt szerencsém részt venni a színházi nagyteremben Kamarás Iván, az Egy fess Band és Tompos Kátya előadásában. A levegőt betöltő ritmusok, kellemes dallamok szálltak körülöttünk, ahogy élveztük az előadást. Néha egy-egy sorra a közönség is beszállt az éneklésbe az ismertebb slágerek repertoárjában.

Személy szerint én a legjobb élményekkel gazdagabban tértem haza, a beszerzett kötetekről nem is beszélve, mert 3 könyvvel gyarapítottam a könyvtáramat a rendezvény ideje alatt, melyből egy dedikált példány. Minden könyvmolynak szívből ajánlom, hogy egyszer, mihamarabb nézzen be, megéri.

Könyvekből és kultúrából sosem elég.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s