könyves program, Könyvmoly napló, kortárs, magyar irodalom

Az Olvasás Éjszakája 3.0

A győri Libriben tartott Olvasás Éjszakája programsorozat általam utolsóként meghallgatott beszélgetése, ám nem a legutolsó műsora, egy olyan fiatalemberről szólt, aki imádja a kutyáit, és minden szinten jelen van a social mediában;

Lakatos Levente

Már a megérkezéskor megolvasztotta a nézőtéren ülő, nagy részben hölgyhallgatóság szívét Levente érkezése, ugyanis az egyik kutyusát is magával hozta, aki szerintem egy kicsit el is lopta a show elejét. Nem is nagyon tudott beindulni a beszélgetés, mert Fred mindenre kíváncsi lévén, nem hagyta a gazdáját beszélgetni, így egy kedves segítő kivitte sétálni, amíg Levente Ákossal beszélgetett.

A televíziós előélettel is büszkélkedhető fiatalember sokat mesélt az életéről, többnyire a kutyáiról – kettő is van neki, mindegyik shiba inu fajta – akiket imád. Az idősebbről, Tomo-ról mesekönyv is készült már, és saját Facebook és Instagram oldallal rendelkezik. Persze a munkásságáról is sokat megtudhattunk. Sok szó esett legutóbb megjelent kötetéről, mely a Szigor sorozat spinoff kötete, vagyis az egyik mellékszereplőt emelte Levente főszereplői pozícióba. A könyv Simlis címen jelent meg tavaly, a rajongók nagy örömére. A könyvről szóló párbeszéd kapcsán Levente elárulta, hogy regényei valamilyen módokon kapcsolódnak egymáshoz, általában valamilyen utalás szintjén két könyv között.

Szóba került, hogyan tudja észben tartani a sok-sok szereplő nevét, akiket a történeteiben megformál. Erre a kérdésre azt a választ hallhattuk; „Kéznél van egy utónévkönyv.” Hát tényleg nem lehet egyszerű annyi nevet fejben tartani. Ahogy a legutóbbi, úgy a legelső könyvéről is ejtett néhány szót. Első kiadott kötete „Legyél sikeres fiatal!” címmel jelent meg 2008-ban, amiben is útmutatót találhatnak a fiatalok a sikeres felnőtté váláshoz. Elmondása szerint a könyvben saját életéből való példákat is elmesél.

A könyvek bemutatása után Ákos a jövőről kérdezett, hogy mik a tervek, hogyan folytatja pályafutását. Érdekesen hallgattam azon ötleteit, miszerint podcast műsort szeretne készíteni, és körvonalazódik benne egy saját olvasói közösség ötlete is, ahol majd havonta együtt olvasna a csoporttagokkal meghatározott témához tartozó könyveket, mivel bevallása szerint viszonylag keveset olvas, ám ezen változtatna. Elismerésre méltó amikor egy felkapott író olvasásnépszerűsítésbe fog, ellenben mikor ezekről a terveiről mesélt, őszinte leszek, nekem Szabados Ági gyanús a dolog.

Az est szervezői Leventének is hagytak időt arra, hogy a rajongóival lehessen, ő sem maradt ki a dedikálók sorából. Talán az ő asztalához kígyózott a legjobban a sor, hiszen a nézőtéren ülő szinte összes nő hozott legalább egyet az eddig kiadott könyvei közül.


Összességében elmondhatom, nagyon élveztem a délutánt, még ha nem is tudtam végighallgatni az összes meghívott vendéget. Legközelebb talán több szerencsém lesz Fábián Jankához, és Egyedi Péterhez, aki énekes-gitáros műsorral szórakoztatta a közönséget a rendezvény zárásaként.

Kíváncsian várom, hogy mit hoz majd a jövő évi program. Remélem ismét elhozzák ide Győrbe is azt az éjszakát amikor mindenki olvas.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s