könyvklub

Újra könyvklub

A hosszúnak tűnő nyári szünet után ismét összegyűlt egy kellemes beszélgetésre a könyvklub. A győri Rómer Ház pincéjében, Mosonyi Melinda vezetésével egy hangulatos, két és fél órás eszmecsere alakult ki, a még nyár elején feladott “kötelező” olvasmányokból.

Tavaly sajnos úgy alakult, hogy nem tudtam minden estre elmenni, amit a mostani évadban szeretnék bepótolni, vagyis inkább teljesíteni.

A családias környezet, a kedves arcok és komoly eszmefuttatások programja ez, ráadásul a közösen olvasott könyveken túl sok-sok egyéb ajánlóval gazdagodtam most is. Szinte észre sem vettem, úgy elrepült az idő a beszélgetés alatt. A fekete pont viszont jár nekem, sajnálatomra nem jutott időm – ami most rossz kifogás, viszont így alakult – kiolvasni a két könyvet, amiről szó esett. Ezek a következők voltak:

  • Szíved helyén épül már a halálcsillag (Cserna-Szabó András)
  • Megy, ment, elment (Jenny Erpenbeck)

Elolvasnom ugyan nem sikerült, ellenben a többiek véleményét hallva, ami nagyon vegyesre sikerült, meghozta a kíváncsiságomat, főleg a Cserna-Szabó kötet kapcsán. Sokszínű a társaság, és eltérőek a benyomások egy-egy kötetről, viszont pont ez az, ami nekem izgalmassá és színessé teszi ezeket a beszélgetéseket.

Amit a többiek véleménye kapcsán éreztem a kötetekről:

Cserna-Szabó műve megosztotta  társaságot. Volt, akinek nagyon tetszett, a többségnek egyáltalán nem. Vegyesek voltak az érzések a cselekménnyel kapcsolatban is, ellenben a srácok csípőből idézték a viccesebb jeleneteket. A kötet maga egy szerelmes sztori kicsit kifordítva, egy alkoholista íróval, egy western hőssel és sok szélsőséges életpéldával.

A Megy, ment, elment erőteljesen a menekült kérdéssel foglalkozik, így nagyon aktuális olvasmány, bár abban mindenki egyetértett, hogy talán kissé egyoldalúra sikeredett a megírása a szerző részéről, és hogy kicsit nagyobb mélységében is megmutathatta volna ezt a témát. Erpenbeck kötetét nekem is sikerült beszereznem, ám pár oldalnál tovább nem jutottam, így kiforrott véleményem sincsen. Még.

A foglalkozás végén a megszokott szürke kalapból kihúztuk az októberre esedékes könyveket. Úgy hozta a véletlen, hogy két magyar szerzőtől olvashatjuk majd az új “kötelezőket”:

  • Így szerettek ők II. (Nyáry Krisztián)
  • Istenek és emberek (Kepes András)

Amint lehet látogatást is teszek a könyvtárban és beszerzem mindegyiket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s