fantasy, Ifjúsági, krimi, thriller

Hazudj egy kicsit

Néhány hete láttam meg a könyvtárban egy kincsvadászatom alkalmával Frances Hardinge kötetét. Felkeltette az érdeklődésemet a fülszöveg. Sajna jó ideig a polcon szenvedett szegény, mire nekiálltam olvasni, aztán röpke két hét alatt  – mert néha dolgozni is kell, nem olvashatok non-stop –  sikerült is átrágnom magam rajta.

Érdekes élmény volt olvasni, először totál komor volt a hangulata, nem ehhez szoktam. Olyan borús, utálom a világot és mindenkit, aki benne van érzés volt. Sajnáltam Faith-t, hogy el kell szenvednie a családja mellőzését és lenézését. Ami azonmód eszembe jutott az a név jelentése; „hit”. Nem tudom, hogy szándékosan adták-e ezt a nevet a főszereplőnek, mindenesetre találó lett, hiszen a történet végéig hű maradt a nevéhez, és hitt az apjában.

Elkerülve a spoilereket, egy tetszetős, az igazság felkutatásával foglalkozó, csavaros történet sétált le a lapokról, bár én korhatárhoz kötném, annak ellenére, hogy látszólag durva megfogalmazásokat nem tartalmaz a történet, az apa halálesete, maga a hazugság fa létezése és működése, lényegében 16 éves kor alatt nem adnám gyerek kezébe, még ha egy tizennégy lány is a főszereplője.

A sztori alapötlete tetszett meg, és egész jó kis tanulság kerekedett ki az egészből; a legapróbb hazugság is képes komoly károkat okozni, még ha a jó érdekében használjuk is.

Magán az eredeti, fával kapcsolatos szál mellett érdekes volt látni hogyan viszonyul a többi szereplő Faith-hez. Az egyik kedvencem a kisöccse, Howard, aki sokszor kéri, bábszínházazzon neki. Ott mindig a bölcs ember oldja meg a kicsi problémáit. Ők ketten közel állnak egymáshoz, és Howard még úgy is segít a nővérének hogy az nem szándékos.

A másik, nem kedvenc, viszont felettébb találékony és életre való szereplő Faith édesanyja, aki foggal-körömmel harcol a családért, még ha kívülről nem is látszik, sőt, maga a lány úgy gondolja, hogy az anyja ki nem állhatja.

Az egész történet jól felépített volt, a megfelelő csavarokkal, jól és jókor elhelyezett, megdöbbentő fejleményekkel, egyedül talán a szerelmi szálat lehetett volna még jobban kibontakoztatni. Így együtt azt mondanám hogy kellemes olvasmány volt, komolyabb gondolkodású gyerekeknek szívesen ajánlanám.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s