regény, történelmi

A Nílus lánya – Kleopátra

Megelevenedő történelem, érzelemdús leírás. Colin Falconer tehetséges történetmesélő. Bár én magam Kleopátra gyermekkorára is kíváncsi voltam, nem csak életének arra a részére miután megörökölte a trónt és királynő lett belőle. Bár jó könyv volt, nagyon élveztem, azért megmaradt számomra fikciónak, mivel ezek az események réges-régen estek meg, és alig maradt nyom arról, hogyan is élhettek akkoriban, nem is beszélve, hogy milyen érzelmek vagy gondolatok vezethették magát Kleopátrát vagy éppen Caesart a szerelem vagy a politika terén.

Történelmi szempontból teljesen a helyén van, már amennyire tanulmányaimból még emlékszem a római és egyiptomi tananyagra. Élethű a történelem ábrázolása.

Összességében tetszett. Szerelem, politika, udvari ármányok, árulások, győzelmek, vereségek. Minden ami egy királyi udvarban megtörténhet, és ami a történelem kerekét is mozgatja. Ezeken felül pedig jó érzés volt egy olyan nőről olvasni, aki egy férfiak uralta világban kiáll a céljaiért, bármi áron megvalósítja álmait, okosan használva fel minden tudását és adottságát, s persze a környezetét. S mikor a szükség úgy hozta, méltón távozott, semmi esetre sem hagyta magát megszégyeníteni. Ráadásul nagy fejtörést is okozott ellenfeleinek.

Viszont ami még foglalkoztatott olvasás közben az a „mi lett volna ha” kérdéskör. Tudom, ezt a történelemmel kapcsolatban nem szokás feltenni, mert ami történt az már megtörtént, nem lehet megváltoztatni. De mégis. Mi történt volna, ha mondjuk, Caesar hallgat Kleopátra tanácsaira és feleségül veszi, vagy ha ő nem, akkor Antonius fogadja meg a tanácsait és nem vonul Pártia ellen, hanem leigázza Rómát. Hogy történt volna? Hogyan alakult volna az életük? Mást tanultunk volna akkor történelem órán az iskolában? Bizonyára.

Ezért szeretem az így elmesélt történeteket, mert felrázza az érdeklődésemet, és hiteles történelmi adatokkal a háttérben észrevétlenül tanulhatok sokat.


Ha tetszett a cikk és szeretnél még sok hasonlót olvasni, iratkozz fel hozzám és e-mailben értesülhetsz a friss tartalmakról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s