könyv, kortárs, regény, romantikus, történelmi

Egy háremhölgy élete

A történet összetettsége miatt, és mivel két kötet tesz ki együtt egy izgalmas történetet, így egyszerre számolok be a benyomásaimról a könyveket illetően.

Hürrem, Szulejmán ágyasa

Hürrem, Szulejmán asszonya

Komplex elbeszélés egy fogságba esett lány viszontagságairól, leleményességéről és kitartásáról, miként sikerült az ujjai köré csavarni az Oszmán birodalom leghatalmasabb emberét, hogyan vált egy palota vezető asszonyává, halála napjáig megtartva ezt a pozíciót, igaz sok ellenséggel és ármánnyal körülvéve, ám a végsőkig elhatározása mellett maradva.

Az első kötetben, melynek címe; Hürrem, Szulejmán ágyasa, megismerkedhetünk egy elrabolt fiatal lány küzdelmes mindennapjaival. Ismeretlen ország, furcsa szokások és elvárások, nehéz a megfelelés és helyt kell állni hogy egyáltalán életben maradhasson. A hazajutásra semmi esély. Aztán mégis felcsillan a remény, talán rabként is élhet szabadon, ám ezért komoly árat kell fizetnie, mégis elhatározza hogy elcsábítja az Oszmán birodalom uralkodóját, Szulejmán szultánt és így talán gazdagságra és befolyásra tehet szert. A történetet olvasva nagyon kíváncsi voltam hogy a terv sikerülni fog-e. Néha sajnáltam Alexandrát – akinek a nevét aztán Hürremre változtatta az uralkodó amikor megszerette – máskor viszont az ármányai és visszavágásai miatt kevésbé szimpatizáltam vele, mégis hajtott a vágy hogy megismerjem mire viszi a palotában, lehet-e belőle a birodalom első asszonya. Izgalmas volt, cselszövéssel és viszontagsággal teli. Ezért is vártam annyira hogy aztán elolvashassam a második kötetet.

A Hürrem, Szulejmán asszonyában még komolyabb nehézségekkel kell Hürremnek szembenéznie, ráadásul már a megszületett gyermekeire is gondolnia kell, az ő jövőjüket is egyengetve befolyásolja tovább a Szultánt, mindig a saját malmára hajtva a vizet. Ahogy haladtam előre a kötetben egyre több lett a gonoszság, az igazságtalanság, lassacskán már egyre kevésbé sajnáltam a kis elrabolt lánykát, sokkal inkább aggódtam azokért akikre valamiért megharagudott vagy akik keresztbe tettek neki, mert ők kemény megtorlásban részesültek – persze a lehető legdiszkrétebb módon hogy Hürrem asszony hírneve makulátlan maradjon. Aztán azt is érdekes volt megtapasztalni hogy a politika mellett egy nő szerelme és irányítása hogyan tudta befolyásolni a nagy Szulejmán döntéseit, mindezt olyan formában hogy az uralkodó ebből szinte semmit sem sejtett, vagy nem akart észrevenni. A mese vége sajnos itt nem lett “happy end” viszont annál több tanulságot lehet levonni az egész ármányos, cselszövéses, szerelemmel fűszerezett történelmi ihletésű regényből. Első sorban talán azt, hogy ha valamit el akarsz érni, soha ne érd be kevesebbel mint amit megálmodtál.

Demet Altinyeleklioglu ezen könyvei csak Hürrem asszony történetét dolgozzák fel. Én első sorban erre a vonalra voltam kíváncsi, bár szívesen olvastam volna részletesebben a gyermekei életéről is, így is kerek volt az elbeszélés. A hasonló címen futó televíziós sorozathoz pedig sok kiegészítő információval szolgál, ám attól sokban eltér. Aki pedig kíváncsi a többi szereplő életét bemutató kötetekre is az olvassa el az írónő további köteteit.


Ha tetszett a cikk kövesd be az oldalt, hogy mindig értesülhess a friss tartalmakról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s