Ifjúsági, könyv, kortárs, regény, young adult

Simon és a Homo Sapiens lobbi

„ Őszinte, időtlen, és a végén tuti sírni fogsz.”

Így hangzik a Teen Vouge ajánlása a borítón. Nos, ezzel teljesen egyetértek, kivéve talán a sírást. Ugyan meg nem könnyeztem Simon történetét, de meg kell hagyni, nagyon érzelmes. Amellett engem nagyon elgondolkodtatott, mégpedig arról, hogy miért is közösíti ki a társadalom egy része a melegeket. Nagyon ajánlanám ezt a könyvet azoknak, akik szerint a melegek MÁSOK, a szó rossz értelmében.

Mert olvasva Simon történetét bárki más helyettesíthetné. Mert bárkivel megeshet hogy bejelentkezve hagyja az e-mail fiókját és illetéktelen beleolvas, vagy hány olyan ember van, aki manapság megzsarolnak, pláne ha a zsarolónak értékes tudás van a birtokában. De talán a legfontosabb, mindenki átélte már, milyen az ha valakit mindennél jobban szeretünk, amikor szerelmesek vagyunk. Ez az érzés mindenkiben ott van, tekintet nélkül a nemre, korra, vagy bármi másra.

Mindenkinek joga van annak lenni, akinek akar. Ez a regény az elfogadásra is megtanít minket. Hiszem Simon barátai is minden feltétel nélkül elfogadták, hogy ő egy kicsit különböző, mint ők, más teszi boldoggá, másképpen látja a világot. De a kitárulkozása mégis a Blue álnevet használó fiúval volt a legnagyobb. A köztük cserélődő e-mailek nyomán átélhető mekkora dilemmát okoz nekik a coming-out kérdés. Hogy hogyan fogadják majd a szüleik, vagy a barátaik, esetleg az iskolai közösség. Érezhető hogy először bizonytalanok. De aztán a sorra bekövetkező beszélgetések, és kiszámíthatatlan események sorozata előhozza belőlük a nagy vallomást, és utána talán már minden egy kicsit könnyebb lesz. Legalább is nem olyan nehéz és zavaros mint előtte. S talán még happy end is kerekedhet ebből a coming-outból.

Megérte elolvasni. Szívesen ajánlanám bárkinek, de főleg azoknak, akik szerint a homoszexuális beállítottság kivetni való dolog. Hiszen szeretni mindenkinek szabad, és elsősorban emberek vagyunk, és minden ember egyenrangú.

Ami a legjobban tetszett a könyvben, az Simon egy mondata, miszerint;

„(…) mindenkinek coming-outolnia kéne?(…) Egyszer mindenkinek színt kellene vallania egy kínos esemény keretében, akár heteró, akár meleg, akár biszex, vagy akármi az illető. Csak mondom.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s