művészet

Légy kreatív, tanulj valami újat

Az ünnepek közeledtével mindig elkap az alkotási láz. Szeretem a saját készítésű ajándékokat, vagy éppen csak eltölteni az időt ilyen-olyan szöszmötölős dolgok elkészítésével (pl. képeslapok, ajándékkártyák, naptár oldalak, hajtogatós dolgok, ajtódíszek). Húsvét apropóján sincs ez másképpen, és eszembe jutott, amikor tavaly ellátogattam egy jobb agyféltekés rajz tanfolyamra.

Hatalmas élmény volt. Három nap teljes kikapcsolódás, egész napos alkotás, plusz szuper tippeket tanulhattam arról, hogyan tudom egy kicsit “kikapcsolni” az agyam racionális felét, és szabadon alkotni. Szeretek rajzolni, de sosem gondoltam volna, hogy ilyenre is képes vagyok.

A foglalkozás apropóján aztán kutakodtam kicsit a szakirodalom után. Az egész program megálmodója Betty Edwards, könyvének címe; Jobb agyféltekés rajzolás, amihez tartozik egy munkafüzet, valamint folytatása; a Jobb agyféltekés művész és a Színes jobb agyféltekés rajzolás.

Nekem magamnak, az Elmetágító rajzolás című kötet van meg, magyar szerzőktől, sok-sok ötlettel, illusztrációval, használható sablonnal. Ez a könyv szintén a Betty Edwards féle módszeren alapul, igaz kevésbé olyan részletes, ám így is érthető és átlátható. A könyv első sorban pedagógusoknak és szülőknek szól, hogy hogyan keltsük fel a gyermek érdeklődését a rajzolás iránt, és segítsük a készség elsajátításában. Viszont azokra az alapokra helyezi a tanítást, mint amit egy ilyen tanfolyamon is megtanítanak. Persze nem kötelező együtt a kettő, mert a könyv teljesen megállja a helyét egymagában is. Bónusz benne hogy egy egész életen át használni fogod, mert te is meg tanulsz belőle rajzolni, és még a gyerekeidnek is segíthetsz, majd amikor alkotnak, a sok-sok hasznos tipp segítségével.

A legjobban maguk a gyakorlatok tetszenek, és az hogy vannak hozzá tartozó képek, amikkel gyakorolhatunk, a magyarázatokról nem is beszélve. Érthető megfogalmazás, szépen kivitelezett tartalom, és persze a szemmel jól látható eredmény a gyakorlások után.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s