Könyvélmény, könyvmoly gondolatok

Meskete.hu – Hogyan válasszunk mesét?

A mesék világa rendkívül változatos, rengeteg mesekönyv és letölthető mese várja a szülőket és gyerekeket, így elsőre nem is olyan egyszerű kiválasztani, hogy mit is olvassunk gyermekünknek. Persze mindig vannak trendek, felkapott meseírók, de a gyerekek ízlése eltérő lehet, így attól, hogy a nagytesónak tetszett egy mese, még nem biztos, hogy a kicsinek is fog. De hogyan is válasszunk meséket, amik meg fognak felelni a gyermek korosztálynak és persze ízlésének?

Ugyebár azt szokták mondani, hogy a puding próbája az evés, tehát válasszunk mesekönyvet, aztán ha nem tetszik csemeténknek, akkor következő esete választunk egy újat. De akkor is választanunk kell egyet valahogy, de hogy? Nos, érdemes először a gyerkőc korosztályát figyelembe venni, majd ezt követően az érdeklődési körét.

Mikor milyen mese érdekli a gyerekeket?

Mára már szinte klisévé vált azt a mondat, hogy a meséket nem lehet elég korán kezdeni. Ez egyébként így is van, akár egy pár hónapos babának is olvashatunk mesét, viszont az már érdekes kérdés, hogy mi lesz az a mese, vers, történet, ami valójában neki való, és le is köti. Az egy-két éves gyerkőcök esetében a verses mesék és mondókák világa lesz igazán érdekes, hiszen számukra még nem annyira a tartalom, inkább a zeneiség, ritmikusság a fontos. A versek és mondókák tartalma még nem lesz számukra lényeges, viszont a ritmusuk miatt szívesen fogják hallgatni, két éves kor körül pedig már mondogatni.

A tartalom óvodás korban lesz fontos, ilyenkor lehet bevezetni a láncmeséket, illetve azokat a meséket, amelyek olyan témákról szólnak, amit a gyerek ismer, mint az óvoda, a játszótér vagy az orvos. Az ilyen mesék segítenek a gyermeknek eligazodni a világban, és nagyon könnye tud velük azonosulni. Óvodás korban lesznek érdekesek a tündérmesék és az állatos mesék, de akár a népmesék is. Ezek a történetek egyébként még viszonylag egyszerűbb cselekmény mentén mozognak, és egyszerű tanulságokat tartalmaznak, mint hogy a jó győz, a gonosz elnyeri méltó jutalmát stb..

A kisiskolás korosztálynak már a bonyolultabb történetek lesznek érdekesek, melyeket, ha már megtanulnak olvasni, akár egyedül is szívesen olvasnak.

A mesekönyveken túl

Mesét nemcsak a mesekönyv formájában találhatunk. Egyrészt mesélhetünk fejből, másrészt viszont rengeteg olyan mese is létezik, amely nem kerül nyomtatott formában, mégis hozzáférhető. Az interneten több olyan weboldalt is találunk, mely komplett mesegyűjteményeket tartalmaz, mint például a Meskete.hu. A Mesketén több mint 2000 mese és 300 hangosmese várja a szülőket és gyereket, így akár mindennapra új mesét találhatunk attól függően, hogy éppen mi érdekli a gyermekünket.

Ezek a mesék hazai meseírók tollából születnek, és remek lehetőséget teremtenek arra, hogy egy egész könyvtárnyi mese álljon rendelkezésünkre bárhol és bármikor. Az okoseszközön történő meseolvasás még nem annyira leterjedt, de egyre több szülő él ezzel a lehetőséggel. Aki pedig nem szeretne telefonról olvasni, a neten talált meséket ki is nyomtathatja, létrehozva egy saját mesegyűjteményt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s